3 ideje koje će vaš kutak za čitanje učiniti idealnim

Došli ste na ideju da deo prostora vašeg doma uredite samo za sebe, kako za čitanje tako i za opuštanje i razmišljanje. Mi ćemo vam dati par ideja na koji način to možete uraditi bez imalo muke, a da vaš kutak izgleda kao iz bajke.

Uvek se postavlja pitanje da li imate dovoljno prostora da držite svoje knjige? Da li ste se udobno namestili kada uhvatite pravi trenutak za čitanje? Da li imate dovoljno prirodnog svetla?

Kada odlepršate u zapletima knjige želite da osećaj komfora i ušuškanosti ispuni ambijent u kome se nalazite. Ono što vam treba je estetski ugodno gnezdo za čitanje.

Razmislite o zauzimanju prostora u dnevnoj sobi blizu prozora, ili neke sporedne prozračne sobe koja ima mir.

Potom treba odabrati pravo mesto za sedenje i čitanje, koje mora biti pre svega „udobno“. Meka obrubljena stolica ili fotelja, sa dekorativnim jastucima prava je čarolija za udubljivanje i čitanje. Možete potražiti i stolicu za ljuljanje, kojoj niko ne može odoleti. U nekim okolnostima moguće je iskoristiti i zidnu nišu ili odabrati veliki podni jastuk koji će pružati osećaj sedenja i opuštanja u prirodi. Najbitnije je držati se mekanih tekstura i prijatnih boja.

Predstavljamo vam 3 ideje za savršen kutak uz kombinaciju naših boja:

  1. Orijentalni stil u kombinaciji sa svedenim nijansama zrači osobitošću i karakterom, a sama kompleksnost  i egzotika materijala ispunjava duh prostora. Prirodni tonovi uglavnom se kombinuju sa prirodnim materijalima. Dominantne boje su crvena, simbol radosti i zdravlja, i žuta koju vezujemo za dobro raspoloženje i energiju.

Zidna niša ispod prozora, dekorisana detaljima u ovom stilu sigurno će biti svakodnevna motivacija.

Ukoliko svoju inspiraciju pronalazite u ovom stilu, naš predlog je da odaberete sledeće boje i nijanse: DURLIN Emajl za drvo i metal, bela RAL 9010, crvena RAL 3005 ili žuta RAL 1021 za drvene i metalne površine; ZVEZDAPOL Boja za zidove, HG046 u BASIC ton karti za zidne površine.

  1. Skandinavski stil pravi je pogodak kada ste u nedoumici koji stil uređena da odaberete. Ovaj stil odlikuju čiste, svedene forme i neutralne nijanse. Preferirano je korišćenje bele i svetlih nijansi drveta, bukva, jasen ili beli bor, kao i različitih nijansi sive. Zbog same pozicije skandinavskog poluostrva, skandinavske klime i vrlo kratkih zimskih dana pogodnih za aktivnosti van kuće, ovaj stil obavezno unosi prirodu u enterijer, prirodne nijanse i raznovrsno cveće.

Nežno plava fotelja sa čupavim jastucima postavljena nadomak prozora i podna lampa sa fleksibilnom glavom, raj su za čitanje i opuštanje.

Zidove možete okrečiti čisto belom ZVEZDAPOL Bojom za zidove PERIVOM, sive i crne drvene i metalne detalje NITRO emajlom, RAL 7040 i RAL 9005.

  1. Vintidž stil je odlično rešenje, ako je vaš dom obogaćen drvenim elementima i ne biste unosili puno izmena. Vintidž stil je danas veoma popularan posebno za one koji se odluče da sami urede svoj dom. Zbog samog visokog kvaliteta korišćenog materijala, ovaj tip nameštaja iz godine u godinu dobija na ceni i ukoliko ga već nemate u svom domu sve je šire dostupan.

Fotelja sa drvenim rukohvatima je neodoljiv komad koji predstavlja balans između moderne funkcionalnosti i tradicionalne estetike.

Ukoliko vam se dopada ovaj stil onda posebnu pažnju treba posvetiti restauraciji. Kako da pravilno ofarbate stari nameštaj možete pročitati OVDE.

Stari nameštaj ukrasite veselim motivima, a sitnije elemente, stočić, manju policu za knjige i cveće postavite oko nove, omiljene stolice.

Nameštaj će zasijati u punom sjaju ako ga osvežite bezbojnom DEKORIN Top lazurom, a možete se odlučiti i za neku od transparentnih nijansi i tako dobiti komad koji je pogodniji za uklapanje.

Scroll to Top