Kako do skladnog balkona?

Privatan prostor na otvorenom san je većine ljudi koji žive u gradskoj sredini. Čak i ako je mali, zaslužuje da bude predmet inspiracije i da se iskoristi za svojevrsan dizajnerski poduhvat.

U divnim, toplim i sunčanim danima i opuštajućim letnjim večerima, lepo uređen balkon može biti novo sigurno utočište. Ovaj prostor može se koristiti na više načina, može biti ugodno mesto za čitanje ili savršeno mesto za ručavanje i nezoboravna druženja. Kao takav, mnogima je omiljeno mesto za boravak. Balkon se takođe lako može pretvoriti u lepo osvetljen i ljupki radni prostor.

Sa obzirom da život u urbanoj sredini povlači želju za prirodnim okruženjem, na balkonu možete kreirati jedinstvenu baštu u kojoj ćete se prepustiti uticaju prirode.

Mi ćemo vam pokazati kako u malo koraka možete dobiti skladno ukombinovani zeleni balkon u kome ćete uživati svaki dan.

1. Baštenski nameštaj

Elementi na koje se treba fokusirati u ovom projektu su nameštaj i sama dekoracija.

Ključno je odabrati udoban i praktičan nameštaj. Kako bi balkon postigao efekat kakav smo hteli i bio usklađen sa prirodom, izabrali smo klasičan, sklopivi drveni sto i stolice od tvrdog drveta, eukaliptusa, često se nalazi i od hrasta, bukve i oraha. Ova vrsta drveta pogodna je za nameštaj za spoljašnju upotrebu, odlično podnosi vremenske promene, a ukoliko se pravilno zaštiti odgovarajućim premazom, naglašava se prirodni šarm i obezbeđuje dugotrajnost nameštaja.

2. Zaštita drvenih površina i odlaganje

Preporuka je da se baštenska garnitura pre prve upotrebe premaže zaštitnim premazom. Mi smo za ovaj projekat odabrali bezbojni završni premaz, DEKORIN Top lazuru sa dodatkom voska. Ovaj premaz je visokog sjaja i štiti drvene površine od vode, UV zračenja i drugih atmosferskih uticaja. Druge nijanse dostupne su prema ton karti Lazurni premazi za drvo.

Zimi nameštaj odložite u garažu, špajz ili neki drugi dovoljno provetren prostor. Ne prekrivajte ga plastičnom folijom, jer može uzrokovati pojavu plesni i truljenje. Pred sezonu ga ponovo zaštitite zaštitnim premazom ukoliko uvidite da je potrebno i bićete sigurni da će vaš nameštaj sijati kao nov iz godine u godinu.

3. Dekoracija

Balkon smo podelili na različite funkcionalne zone. Tako smo sto i stolice postavili uza zid, između dva prozora, i time ostavili dovoljno prostora do gelendera. Dekorisali smo sto praktičnom pletenom korpom, koja može poslužiti u razne svrhe, metalnim svećnjakom i staklenom vaznom, pogodnom za sveže cveće za koje nemate prostora da gajite na balkonu.

Udobni jastuci za sedenje se mogu naći različitih dezena i materijala, sa trakama za vezivanje ili bez. Lako se mogu sezonski menjati, postavljati i sklanjati.

Jutarnja kafa, uz ovakav prizor, dobija potpuno novi smisao.

4. Cveća nikad dosta

Balkon koji je pun cveća, sigurno će vas osvojiti svojim izgledom. Bašta na balkonu može biti raznolika, od ukrasnog cveća do začinskog i lekovitog bilja i mikrobilja. Na balkonima najčešće možete videti puzave muškatle ili surfinije, plave zvončiće, dipladenije itd. Ima ih u svakojakim bojama, tako da ih možete kombinovati i uklapati na razne načine. Od začinskog i lekovitog bilja možete gajiti, peršun, nanu, ruzmarin bosiljak, itd. Mikrobilje deluje veoma egzotično, a pritom je obogaćeno vitaminima, intenzivnog ukusa i idealno je za dekoraciju hrane.

Izaberite cveće u zavisnosti od veličine prostora i količine svetla sa kojim raspolažete. Za svakog se može naći po nešto.

Scroll to Top