Kako ofarbati stari nameštaj?

Sređivanje starog drvenog nameštaja je već neko vreme potpuni hit. U svim popularnim gradskim ćoškovima možete videti restaurirane komade nameštaja u raznolikim bojama, potpuno izmenjenog karaktera. Čak se i novi moderan nameštaj proizvodi po ugledu na restaurirani stari.

Imate ideju i želju da takav komad uklopite u svoj ambijent, prateći sledeće korake možete ga na lak način potpuno transformisati:

1. Zaštitite podne i ostale površine

Pre nego što krenete sa radom, zaštitite podne i ostale površine koje se mogu oštetiti i upraljati. Površine možete zaštititi novinama ili molerskim najlonom koji možete kupiti u svakoj farbari.

2. Uklonite staru farbu

Ukoliko želite da se vidi tekstura drveta, stari premaz se mora potpuno ukloniti – do čistog drveta, brušenjem. Za reparaciju pokrivnim premazima, dovoljno je površinu dobro izbrusiti brusnim papirom (prvo krupnijom granulacijom od 120-180, a zatim finijom 240-320).

Uklonite brusnu prašinu i nečistoće četkom ili krpom. Smolu i masnoće očistiti krpom natopljenom NITRO razređivačem.

Budite pažljivi i strpljivi pri uklanjanju stare farbe kako ne biste oštetili drvo. Drvo je plemeniti materijal i njegove površine zahtevaju posebnu pažnju, zato budite spremni da izdvojite vreme i da mu se posvetite u potpunosti, rezultat će vas oduševiti.

3. Pukotine na drvetu popunite gitom za drvo

U slučaju manjih površinskih defekata na drvetu (rupice, pukotine), pripremite git za drvo, koji treba naneti špahtlom, poravnati i nakon sušenja prebrusiti. Ukoliko se odlučite za transparentne premaze, onda se git koristi u boji drveta sa kojim radite. Brušenje nakon sušenja gita se vrši finijim šmirglama.

Pre sledećeg koraka, nanošenja podloge, prašinu i prljavštinu očistite vlažnom krpom.

4. Nanesite podlogu i završni premaz

Kod pokrivnih sistema, ne vidi se tekstura drveta, moguće je posle brušenja starog premaza odmah naneti završni emajl. Od emajla možete birati između brzosušivog NITRO emajla i DURLIN Emajla za drvo i metal sa izuzetnim estetskim rezultatima. Ipak da biste bili sigurni u sam rezultat, preporučuje se korišćenje i osnovne boje, NITRO osnovne boje za drvo ili DURLIN Osnovne boje za drvo u zavisnosti od odabranog završnog premaza.

Transparentna obrada zahteva osnovni premaz, koji se posle sušenja brusi brusnim papirom granulacije 240-320. U zavisnosti od željenih karakteristika samog transparentnog premaza možete se odlučiti između brzosušivih NITRO lakova i DEKORIN lazurnih lakova sa izuzetnim svojstvima zaštite od atmosferskih uticaja.

NITRO lak osnovni nanosi se na čisto drvo ili drvo prethodno bojeno LIGNOLUKS Akrilnim bajcom ili NITRO bajcom. Pre nanošenja NITRO završnog laka obavezno je brušenje.

DEKORIN lazurni lakovi ističu prirodnu strukturu drveta i površini daju atraktivan svilenkast sjaj. Možete odabrati nijansu po Vašoj želji i u zavisnosti od tipa lazurnog premaza možete birati između tankoslojne DEKORIN Lazure, ili premaza visokog sjaja, DEKORIN Top lazure sa dodatkom voska i DEKORIN Laka za čamce.

Za savršen rezultat, preporučujemo korišćenje kompletnog sistema, osnovne i završne boje. Nanošenje sledećih slojeva premaza vrši se nakon potpunog sušenja prethodnog sloja prema navedenim uputstvima proizvođača za svaku vrstu premaza.

Nakon što ste ispratili sve korake ostavite nameštaj preko noći da se potpuno osuši. Kada je Vaš komad nameštaja potpuno suv možete uživati u lepoti vašeg doma i radovati se plodu vašeg rada.

Scroll to Top