Saveti za dvorište iz snova

Sa dolaskom leta i prvim sunčanim danima, dolaze nam ideje za sređivanje dvorišta. Idealno mesto gde ćete uživati narednih meseci u suncu, svežem vazduhu i prijatnim letnjim večerima. Bez obzira na veličinu vašeg dvorišta, uvek možete napraviti jedan kutak za opuštanje i druženje. U nastavku možete pronaći nekoliko korisnih ideja koje mogu biti inspiracija za vaš sledeći projekat.

Prvi korak je dobro planiranje lepog i funkcionalnog uređenja. Najveća prednost je u tome što ćete izbeći teško popravljive greške, poput prevelikog nameštaja ili nedovoljnog mesta. Za dobro planiranje potrebno je dobro upoznati prostor, odabrati optimalan raspored nameštaja, odgovarajući ambijent i broj osoba koji će ga koristiti.

Nakon što ste sagledali prostor koji želite da preuredite, na red dolazi raspored nameštaja. Za početak odaberite centralni deo, gde planirate kutak. Takođe ništa manje važna je i paleta boja. Možete odabrati dve osnovne nijanse i detaljima obogatiti ambijent, paletu nekoliko sličnih nijansi ili se odlučiti za određenu nijansu i jedan komad nameštaja u akcentnoj boji, koji želite da istaknete. Stilova ima mnogo, pa odaberite onaj koji je vama najatraktivniji i koji se uklapa uz ostatak okruženja.

Imajte u vidu, da je nameštaj za eksterijer najčešće izložen različitim vremenskim uslovima. Ako imate stare stolice ili sto, ne morate kupovati nove, iskoristite ih za opremanje vašeg dvorišta. Drveni nameštaj možete koristiti i napolju, ali je neophodno zaštititi ga od različitih vremenskih nepogoda. Od dve stare stolice možete napraviti klupu za sednje ili odlaganje stvari. Palete su takođe odličan izbor za baštensku garnituru.

Pri renoviranju starog nameštaja potrebno je ispoštovati nekoliko koraka. Prvo prebrišite drvo suvom krpom, a ako je dosta prašnjavo, krpu malo pokvasite. Nakon toga, kada je drvo suvo, potrebno je sve drvene površine izbrusiti brusnim papirom. Ako ima tragova stare boje, potrebno ih je ukloniti. Kada je drvo izbrušeno i čisto, na red dolazi premazivanje. U zavisnosti od vaših želja, možete odabrati DEKORIN Lazuru, transparentni premaz za zaštitu i dekoraciju, koji ostavlja vidljivu strukturu drveta. Ako ipak želite vaš nameštaj u punoj boji, možete odabrati jednu od 15 dostupnih nijansi DURLIN Emajla za drvo i metal u željenoj nijansi. Pre nanošenja emajla potrebno je zaštititi drvo DURLIN Osnovnom bojom za drvo.

Ako je vaš izbor nameštaj od metala, potrebno je i njega zaštititi jednom godišnje. Možete koristiti NITRO Efekt lak, koji nameštaju daje dekorativan izgled kovanog gvožđa ili DURLIN Emajl za drvo i metal. Pri pravljenju rasporeda sa ovakvim nameštajem, dobro razmislite o pozicijama, jer ga nećete ćesto pomerati, zbog njegove težine.

Nakon odabranog stola i stolica, biće vam potrebno i cveće. Ako nemate saksije koje biste postavili u dvorište, možete se poslužiti raznim predmetima koje imate u kući. Staklene tegle su odličan izbor, a možete ih obojiti u razne boje, koje će vaše dvorište učiniti još lepšim. Druga opcija su prazne limenke ili drvene gajbice, pa čak i fijoke od neke stare komode ili staro posuđe. Sve navedeno, uz malo truda i vremena, možete pretvoriti u originalne saksije za biljke u dvorištu. Dodavanjem ukrasnog kamena, papirnih leptirića ili drvenih figurica, vaše biljke će izgledati magično.

Ukoliko imate dovoljno prostora, komad koji će upotpuniti vaše dvorište je ljuljaška. Najlakše je okačiti kanapima odgovarajuću dasku za granu ili napraviti od komada tkanine hamok ljuljašku između dva stabla. Ako pak nemate drveće u dvorištu, uvek možete napraviti stalak i uz malo strpljenja, veštine i truda napraviti stolicu za ljuljanje. Možete iskoristiti stare palete za stolicu ili krevet, koji ćete kanapima ili lancem zakačiti za konstrukciju. Pored mnogobrojnih i maštovitih opcija verujemo da ćete naći odgovarajuću za vaše dvorište.

Ako želite da odvojite kutak za sedenje od ostatka dvorišta ili pogleda sa ulice, najbrži i najlakši način za to je da upotrebite stare palete. Ako vam boja drveta ne odgovara, uvek možete da ih prefarbate DURLIN Emajlom za drvo i metal u odgovarajuću boju, kako bi se uklopile u ostatak ambijenta. Pored zaklona koje pružaju, možete od njih napraviti i police za stvari, zakačiti raznobojne saksije ili dekoraciju. Spojite praktično i korisno kako biste dobili vašu privatnu, malu oazu.

Kutak za sedenje obogatite, kartama, knjigama, svećnjacima (od starih konzervi ili tegli) jastucima i prekrivačima za dodatnu udobnost. Pikado, koš ili gol su odlični za rekreaciju i razonodu. Ne zaboravite najvažniju stvar, za koji god stil da se opredelite, ovog leta imaćete kutak koji je po vašoj meri i vaših ruku delo, za najlepše trenutke sa porodicom, prijateljima ili uz šoljicu kafe i zalazak sunca.

Scroll to Top