Ulazna vrata: simbol novog početka, mesto novih susreta

Pri uređenju doma, trudimo se da svaki detalj dovedemo do savršenstva, često zaboravljajući da krenemo od početka, od samog ulaza i ulaznih vrata. Njihova važnost se oslikava u činjenici da značajno mogu doprineti toplini svakog doma, gostoprimstvu i lepšem izgledu ukupnog ambijenta, jer ostavljaju prvi utisak o celokupnom prostoru i ljudima koji u njemu borave.   

Ulazna vrata su izložena stalnom dejstvu vremenskih, klimatskih i mehaničkih uticaja. Iako mogu biti izrađena od različitih materijala, vrata napravljena od drveta, kao prirodnog materijala i dalje su u trendu i ako se pravilno održavaju, mogu trajati decenijama. Drvo kao materijal unosi toplinu i ima moć da od svakog doma napravi privlačno i udobno mesto za život.

Za zaštitu i dekoraciju drvenih vrata u eksterijeru, ukoliko želite da tekstura drveta ostane vidljiva, preporučujemo DEKORIN lazurne premaze. Kod odabira nijanse, savetujemo da izbegnete najtamnije nijanse, posebno za ona vrata koja su izložena intenzivnoj sunčevoj svetlosti, jer se tamniji tonovi jače zagrevaju, UV zraci razlažu lignin u drvetu, zbog čega ono postaje grubo i suvo, javljaju se pukotine na sastavima, otvaranje slepljenih spojeva, propadanje staklarskog kita i nakupljanje vode. Bezbojne (potpuno transparentne) lazure se takođe ne preporučuju, pa savetujemo da vaš izbor budu nijanse srednjeg intenziteta.

Podlogu je potrebno pripremiti, površinu vrata prebrusiti brusnim papirom br.150 i otprašiti. Površina mora biti čista, otprašena, bez masnoća i suva. Za preventivnu zaštitu drveta od truljenja i propadanja, drvo impregnirajte nanošenjem DEKORIN impregnacije u jednom do dva sloja. Nakon sušenja, površinu blago prebrusite i otprašite. Zatim nanesite DEKORIN Top lazuru u dva do tri sloja u odabranoj nijansi.

Ako su vrata izrađena u kombinaciji sa staklom, preko kojih je postavljena metalna, rešetkasta zaštita, iskoristite priliku i prebojite metalne delove DURLIN emajlom 3/1, brzosušivim, univerzalnim premazom, koji je istovremeno antikorozivno sredstvo, osnovni i završni premaz u jednom. Nanošenje ćete obaviti brzo i efikasno, jer podlogu nije potrebno posebno čistiti od korozije, već samo odmastiti površinu i ukloniti najgrublji, trošan sloj rđe, ukoliko je prisutan.

Ukoliko želite da vaša vrata budu obojena u punom tonu, bez vidljive teksture drveta, odaberite jednu od 15 nijansi DURLIN emajla za drvo i metal. Postupak pripreme površine je isti, a zatim ćete ćete kao prvi sloj u sistemu koristiti DURLIN osnovnu boju za drvo nanošenjem u jednom sloju. Nakon sušenja i međuslojnog blagog brušenja, nanesite emajl za drvo i metal u dva sloja. Pri izboru nijanse imajte na umu da ona može doprineti i akcentovanju vrata u eksterijeru, čime dajete svojevrstan pečat i poseban šarm ambijentalnoj celini.

Scroll to Top