Trendovi u svetu keramike

Svet keramike, kao i svi ostali segmenti života, prolazi kroz velike i značajne promene poslednjih nekoliko godina. Nove ideje za osvežavanje i opremanje enterijera su uvek aktuelna tema.

Na pomen keramike, do skoro, prva pomisao bi bila na kupatilo ili kuhinju. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina, to je znatno promenjeno. Keramika se koristi u svim prostorijama u enterijeru i eksterijeru, pa su samim tim i mogućnosti neograničene.

Nežni zemljani tonovi, neutralne boje i verno preneti detalji prirodne lepote mermera stvaraju spa osećaj u kome sada možemo uživati i u svojim kupatilima. Površina pločica vrlo verno odražava uzorak kamena, tako da se lako uklapa u različite enterijere. Neutralnost kamenih materijala omogućava stvaranje mirnih i opuštajućih ambijenata u domu, pa sve češće možemo videti upravo ovakve pločice u enterijerima.

Naprednom tehnologijom, imitacije drveta, nikad nisu izgledale vernije originalu. Ideja unošenja okoline u naše domove sve je popularnija, jer nas čini bližima prirodi, a ujedno deluje opuštajuće na čoveka. Iz tog razloga su keramičke pločice u dezenu drveta postale popularne u svim tipovima prostorija. Pored njih, sve više su zastupljene i njihove kombinacije: drvo i beton, kamen i beton, drvo i metal.

Velikoj popularnosti keramike doprineli su i sistemi podnog grejanja, koji su sve više zastupljeni u različitim vrstama objekata, a finoća dizajna daje posebnu notu, koja je sada već postala prepoznatljiv stil.

Nakon odabira odgovarajućih pločica za vaš dom, potrebno je odabrati i odgovarajući lepak za postavljanje keramike. Pre njegovog nanošenja, podloga mora biti nosivo sposobna, ravna, očišćena od prljavštine, masnoća i ostalih nečistoća. Preporučujemo lepak PALAS Fleksibilni lepak za keramiku FLEXO, koji je pogodan za sve unutrašnje i spoljašnje prostorije, kao i podno grejanje. Lepak naneti nazubljenom gletericom odgovarajuće dubine zuba na podlogu ravnim pokretima u istom smeru. Za unutrašnje zidne radove, naneti lepak na pločicu tako da minimum 65% poleđine pločice bude prekriveno lepkom. Za unutrašnje podne i spoljašnje poslove, uvek preporučujemo metod kontaktnog lepljenja, odnosno nanos lepka na celu površinu poleđine pločice, čime se postiže kontaktna površina veća od 95%. Na pločici lepak nanositi takođe ravnim pokretima, koji su paralelni sa kraćom stranom pločice. Nakon nanošenja lepka, pločicu fiksirati i pozicionirati na predviđeno mesto, tako da smer poteza na pločici bude isti kao smer nanošenja lepka na podlozi. Ovime izbegavamo stvaranje vazdušnih čepova i postižemo punu pokrivnost i spoj. Pločice postavljati tako da prostor između njih bude 2-15 mm. Prazninu između pločica ispuniti masom za fugovanje. Kvalitetan izbor lepka, kao i pravilna ugradnja, su ključni faktori za odličan izgled i trajnost keramike u vašem domu.

Pored toga što je keramika vrlo popularna poslednjih godina i pruža neograničene vizuelne mogućnosti, što će se verujemo nastaviti u budućnosti, uživaćete i u tome što zapravo ne zahteva nikakvo održavanje, osim povremenog brisanja ili usisavanja.

Scroll to Top